De 3 Principes

De tijd waarin wij leven,  biedt veel mogelijkheden, een eindeloos scala aan keuzes en creëert het idee van maakbaarheid. Toch zijn veel mensen niet echt gelukkig. We ervaren druk en voelen ons gestrest. Omdat we denken dat het allemaal in onze macht ligt, vinden we dat we, om iets te bereiken en geluk te ervaren, moeten veranderen.

Gedachten komen en gaan

Als we ons naar of gedeprimeerd voelen, dan willen we zo snel mogelijk van dat gevoel af. We proberen andere gedachten te denken, om te denken of zelfs niet te denken om ons gevoel te veranderen. We merken dan dat we geen controle hebben over onze gedachten, ze trekken zich niets van ons aan. Ze komen en gaan gelukkig ook weer mits je ze niet vastgrijpt. Ze zijn beperkt houdbaar want wat ik vandaag denk, daar kan ik morgen weer heel anders over denken!

Grondlegger van de 3 Principes

Syd Banks, een Schotse lasser, is de grondlegger van de 3 principes. In een gesprek met een psychotherapeut werd er tegen hem gezegd: je bent niet onzeker maar je hebt onzekere gedachten. Dit leidde bij hem tot een aantal inzichten die hij de 3 Principes heeft genoemd. Dit is overgenomen door psychologen, psychiaters, maatschappelijk werkers en vele anderen om mensen te helpen in de VS, in Engeland en andere landen.

Mechanisme achter het leven

Het is een nuchtere manier van kijken naar het leven maar ook een liefdevolle. De mens is goed zoals hij is, we zijn niet stuk en hoeven niet gerepareerd te worden. Vanuit de universele levensenergie zijn wij ontstaan (Mind). Met ons denkend vermogen (Thought) creëren we gedachten en die gedachten creëren weer gevoelens en leiden tot emoties. Zo hebben wij een persoonlijke ervaring van de werkelijkheid (Consciousness). Dit is het mechanisme achter het leven, zoals het leven werkt net zoals er ook andere wetmatigheden zijn in het leven, zoals de zwaartekracht.

Emoties

Blijheid, wellbeing of welzijn horen van nature bij ons. Angst, boosheid en verdriet zijn signalen die aangeven dat er iets aan de hand is. Het geeft aan dat we niet meer helemaal helder kunnen denken.

Handleiding voor het leven

De 3 principes zijn een soort handleiding voor het leven. Ze helpen je om mee te gaan in de flow van het leven en zo milder te zijn voor jezelf en de ander omdat je constateert dat je niet echt controle hebt over het leven. Het betekent echter niet dat je achterover moet gaan leunen en het leven maar op zijn beloop laat. Je beleeft het leven op een actieve manier, maakt plannen en stelt doelen. Het kan wel zijn dat het leven wat anders verloopt dan je gepland had maar je laat je hierdoor niet meer van de wijs brengen.

Meer ontspanning en minder stress

In de gesprekken die ik met cliënten heb, gaat het over werk, relaties en persoonlijke omstandigheden, al die dingen waar ze in het leven tegenaan lopen en die ze soms lastig vinden. Als je bereid bent om open te staan voor een andere manier van kijken die je verder brengt in het leven en die blijvend leidt tot meer ontspanning en minder stress, dan ga ik graag het gesprek met je aan.