Burn-out is het gevolg van aanhoudende chronische stress. Na langdurige overbelasting van je lichaam en geest kan je energie van het ene op het andere moment volkomen op zijn. Jouw batterij laadt niet meer op, je bent ‘opgebrand’. Ongemerkt heb je er steeds een tandje bijgezet om het maar vol te houden, terwijl alles in je eigenlijk al aangaf het langzamerhand wel genoeg te vinden.

Of en hoe je stress ervaart, is per persoon verschillend. Als er een groot verschil ontstaat tussen draagkracht en draaglast, tussen wel willen maar niet meer kunnen, dan doen zich de volgende stressreacties voor:

Psychische signalen van stress
snel geïrriteerd
niet meer stoppen met denken
piekeren

Stress is in wezen functioneel en positief. Het zorgt ervoor dat je overleeft in levensbedreigende situaties. Bijvoorbeeld door net op tijd weg te springen voor een aanstormende auto. Ook als het gaat om situaties waar veel van af hangt, helpt stress om een goede prestatie te leveren. Een lezing houden voor een zaal met 500 mensen bijvoorbeeld. Alles in je is erop gericht om hier een succes van te maken. Je spieren zijn aangespannen, je hartslag gaat omhoog, je ziet scherper, hoort en ruikt beter. Je bent als het ware klaar voor het gevecht.